Ο ΣΥΝΔΕΣΜΟΣ

Έως την Τρίτη 20 Απριλίου η ψηφοφορία για τους κορυφαίους του 2020

Η ιστορία του Συνδέσμου

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.) ιδρύθηκε το 1952 και από τότε έχει αφιερωθεί στην υπηρεσία της Δημοσιογραφίας, του Αθλητισμού και της Νεολαίας.

Ο ΠΣΑΤ, που είναι ο μοναδικός εκπρόσωπος της Ελλάδας στη Διεθνή Ένωση Αθλητικών Συντακτών (AIPS), έχει στη δύναμή του 1.200 μέλη σε όλη τη χώρα. Τα μέλη του ανήκουν σε επτά επαγγελματικές Ενώσεις (ΠΟΕΣΥ, ΕΣΗΕΑ, ΕΣΗΕΜΘ, ΕΣΗΕΘΣΕΕ, ΕΣΗΕΠΗΝ, Ένωση Συντακτών Περιοδικού και Ηλεκτρονικού Τύπου, Ένωση Ανταποκριτών Ξένου Τύπου).

Ο ρόλος του ΠΣΑΤ στην ανάπτυξη του αθλητισμού έχει αναγνωριστεί και από τη Βουλή των Ελλήνων, που στο άρθρο 134 του νόμου 2725/99 αναφέρει «Για τον κλάδο των Αθλητικών Συντακτών αναγνωρίζεται ως φορέας λειτουργίας του ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (Π.Σ.Α.Τ.). Ο ΠΣΑΤ αποτελεί συντελεστή και παράγοντα προβολής, διάδοσης και ανάπτυξης του Ελληνικού Αθλητισμού.»

1952

Ίδρυση του Συνδέσμου ως "Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου" (ΣΑΤ)

1954

Απο το 1954 βραβεύει κάθε χρόνο τους κορυφαίους Έλληνες Αθλητές, Αθλήτριες και Ομάδες. Την εκδήλωση τιμά με την παρουσία του η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας

1982

Απο το 1982 διοργανώνει κάθε χρόνο Συνέδριο με Κύπριους Αθλητικούς Συντάκτες διατηρώντας έτσι τους δεσμούς με την Κύπρο

1997

Είναι ο πρώτος φορέας που καθιερώνει το έπαθλο «Ευ Αγωνίζεσθαι» (Fair Play) το 1997, συμβάλλοντας στην εξάπλωση του φιλάθλου πνεύματος

2002

Το 2002 πραγματοποίησε στην Αθήνα και την Αρχαία Ολυμπία, Παγκόσμιο Συνέδριο Αθλητικών Συντακτών με την παρουσία συνέδρων από 85 χώρες. Μέσω διεθνών σεμιναρίων, ο ΠΣΑΤ προβάλει τον ελληνικό αθλητισμό σε συνεργασία πάντα με τους αντίστοιχους Εθνικούς Συνδέσμους των 142 χωρών-μελών

Δραστηριότητα Συνδέσμου

Ο ΠΣΑΤ διοργανώνει, επιπλέον, επιμορφωτικά σεμινάρια για τους Αθλητικούς Συντάκτες και στα γραφεία του  λειτουργεί μεγάλη αθλητική βιβλιοθήκη με ελληνικές και διεθνείς εκδόσεις. Τα μέλη του στελεχώνουν τις Οργανωτικές Επιτροπές μεγάλων αθλητικών διοργανώσεων και διασφαλίζουν την άψογη διεξαγωγή τους στον χώρο των ΜΜΕ και είχαν πρωταγωνιστικό ρόλο στην οργανωτική επιτυχία των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας.

Ο ΠΣΑΤ επίσης δίνει μεγάλο βάρος στην ανάδειξη και την προστασία της ελληνικής γλώσσας και αναπτύσσει έντονη δραστηριότητα στους τομείς της ενημέρωσης με εκδόσεις, σεμινάρια, βραβεύσεις των κορυφαίων δημοσιογράφων της χρονιάς, κάλυψη των κορυφαίων αθλητικών γεγονότων, παρουσία σε διεθνή φόρουμ, αλλά κυρίως κοινωνικής δράσης με δωρεές σε κοινωφελή ιδρύματα, δημιουργία Ταμείου Αλληλοβοήθειας και συμπαράστασης στους συναδέλφους, που αντιμετωπίζουν προβλήματα, παιδικές γιορτές κ.λ.π. Μάχεται δε, κατά του ντόπιγκ και των ναρκωτικών που απειλούν τη νεολαία.

Ο σπόρος για την ίδρυση του Πανελλήνιου Συνδέσμου Αθλητικού Τύπου ρίχτηκε πριν από 66 χρόνια. Στις 27 Ιανουαρίου 1944. Εννέα Αθλητικοί Συντάκτες είχαν μία, σχεδόν μυστική, συνάντηση και με ένα πρακτικό υπογράψανε βάλανε τις βάσεις για τη δημιουργία οργάνου των αθλητικών δημοσιογράφων «μετά την ειρήνη». Το πρακτικό, που «εγράφη δια χειρός του Αθανάσιου Σέμπου» το υπογράψανε κατ’αλφαβητική σειρά οι Σπύρος Αυλωνίτης, Άγγελος Βερύκιος, Τόλης Γαρουφαλής, Νίκος Καπιτσόγλου, Σπύρος Κουντούρηςς, Παύλος Κριναίος, Πάνος Μακρίδης, Χρήστος Σβολόπουλος και Αθανάσιος Σέμπος.

Ο Σύνδεσμος πήρε νομική υπόσταση το 1952, όταν αναγνωρίστηκε από το Πρωτοδικείο ως Σύνδεσμος Αθλητικών Συντακτών (ΣΑΣ). Ιδρυτικά μέλη ήταν οι: Σπ. Αυλωνίτης, Ι Βανδώρος, Α. Βούρβουλης, Ελ. Γενεράλης, Δ. Γιανναράκος, Στ. Γρατσίας, Ν. Γκούμας, Δ. Καραμπάτης, Π. Κομνηνός, Δ. Καπλάνογλου, Π. Λινάρδος, Δ. Λιμπερόπουλος, Χ. Λυμπερόπουλος, Π. Μακρίδης, Κ. Μητρόπουλος, Τ. Μωραϊτης, Γ. Παντούρης, Δ. Παπαναγιώτου, Π. Πατρίκιος, Α. Σιδηρόπουλος, Ηλ. Σπορίδης, Ν. Τσαγγαρινός και Π. Τσιμπουράκης. Η πρώτη διοικούσα Επιτροπή συγκροτήθηκε από τους ΑΘ. Σέμπο. Τ. Σακελλαρίου. Χ. Σβολόπουλο, Α. Σιδηρόπουλο, Π. Μακρίδη και Δ. Καπλάνογλου και οδήγησε τον Σύνδεσμο σε Γενική Συνέλευση. Το 1971 μετονομάστηκε σε Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΣAT) και από το 1978 σε Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ), καθώς στη δύναμή του περιλαμβάνει Αθλητικούς Συντάκτες από όλη την Ελλάδα. Μετά την καταστατική Συνέλευση του 2004 μετονομάστηκε σε Πανελλήνιο Σύνδεσμο Αθλητικών Συντακτών (ΠΣΑΤ), ενώ το 2014, το νέο καταστατικό επανέφερε την ονομασία Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ).

Στην ιστορία του Συνδέσμου πρόεδροι έχουν εκλεγεί

  • 1953: Αθ. Σέμπος
  • 1953-55: Χ. Σβολόπουλος
  • 1955-57: Δ. Καπλάνογλου
  • 1957-59: Χ. Σβολόπουλος
  • 1959-61: Αθ. Σέμπος
  • 1961-62: Χ. Σβολόπουλος
  • 1963-64: Π. Μακρίδης
  • 1964-65: Χ. Σβολόπουλος
  • 1965-66: Κ. Σισμάνης
  • 1966-69: Χ. Σβολόπουλος
  • 1969-71: Α. Σιδηρόπουλος
  • 1971-72: Α. Σακαλής
  • 1972-76: Χ. Σβολόπουλος
  • 1976-92: Π. Λινάρδος
  • 1992-06: Ι. Θεοδωρακόπουλος
  • 2006-12: Ο. Γερακάρης
  • 2012- 18: Σ. Τριανταφύλλου
  • 2018 – σήμερα: Ι. Θεοδωρακόπουλος