Θεοδωρακόπουλος: «Πρωτεργάτης ο ΠΣΑΤ στις αλλαγές επί 70 χρόνια»

Θεοδωρακόπουλος: «Πρωτεργάτης ο ΠΣΑΤ στις αλλαγές επί 70 χρόνια»

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) συμπλήρωσε φέτος 70 χρόνια ζωής και η τελευταία θεματική του 9ου Διεθνούς Αθλητικού Συνεδρίου του Συνδέσμου,  ήταν αφιερωμένη σε αυτήν την επέτειο. O πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, κατά την ομιλία του, τόνισε στους συμμετέχοντες πως «ο Σύνδεσμος, δηλαδή οι άνθρωποι του, ήταν πρωτεργάτες στις αλλαγές που συντελέστηκαν αυτά τα 70 χρόνια». Έκανε ειδική αναφορά στα ιδρυτικά μέλη του ΠΣΑΤ (το 1952), λέγοντας πως τα τελευταία τρία χρόνια «έφυγαν οι περισσότεροι και φέτος ήταν το προτελευταίο από τα ιδρυτικά μέλη, και το πιο σημαντικό σε ό,τι αφορά στην προσφορά του στον ΠΣΑΤ, αλλά και στη δημοσιογραφία, ο Πέτρος Λινάρδος, ο οποίος έφυγε από τη ζωή τον περασμένο Μάρτιο».

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, επισήμανε εν συνεχεία: «Ο ΠΣΑΤ ξεκίνησε σε μια εποχή δύσκολη κοινωνικά και οικονομικά και το αθλητικό ρεπορτάζ ήταν παραμελημένο, καθώς το πρόβλημα της κοινωνίας δεν ήταν πώς θα κάνουμε αθλητισμό, αλλά πώς θα ζήσουμε. Ωστόσο, ο αθλητισμός ήταν μία λύση για όλον τον κόσμο, κι αυτό το είδαμε με την καθιέρωση των μεγάλων διοργανώσεων μετά το ΄50. Ήταν ο αθλητισμός ο μοναδικός τρόπος συμφιλίωσης των λαών, απέκτησε ρόλο στην προστασία των αδικημένων και προωθεί την ισότητα, όπως αποδεικνύεται και με τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι, όπου η συμμετοχή ανδρών- γυναικών θα είναι 50-50».

«Σε αυτό το περιβάλλον», συνέχισε ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, «τα μέλη του ΠΣΑΤ έπαιξαν σημαντικό ρόλο. Το 1954 ξεκίνησε ο θεσμός των βραβείων των Κορυφαίων Αθλητών και μορφωμένοι, καταρτισμένοι δημοσιογράφοι ενημέρωναν με συνέπεια το κοινό. Στα χρόνια που ακολούθησαν, αναπτύχθηκε ο αθλητισμός και μαζί εμφανίστηκαν πολλές αθλητικές εφημερίδες. Αυτό είχε και κάποιες… παρενέργειες όπως την εμφάνιση φύλλων που υποστήριζαν τη μία ή την άλλη ομάδα, μερικές φορές εξώφυλλα των οποίων θεωρήθηκαν ή και ήταν εμπρηστικά. Το κοινό όμως τους γύρισε την πλάτη ( όπως φάνηκε από την κυκλοφορία τους). Δεν ακολουθούσαν τέτοιες τακτικές και οι δημοσιογράφοι, ενώ ο ΠΣΑΤ ποτέ δεν υπήρξε πρόσφορο έδαφος κάλυψης τέτοιων δημοσιευμάτων. Ο δημοσιογράφος οφείλει να μεταδώσει μια ανακοίνωση ενός παράγοντα του αθλητισμού, δεν τη δημιουργεί όμως». Ως παράδειγμα, ανέφερε μία έρευνα της ALCO μετά τη δολοφονία του 19χρονου φιλάθλου του Άρη, Άλκη Καμπανού στη Θεσσαλονίκη: στην ερώτηση κατά πόσο τα πρωτοσέλιδα του αθλητικού Τύπου πυροδοτούν κλίμα βίας, μόλις το 5% δήλωσε ότι επηρεάζουν τα πρωτοσέλιδα των αθλητικών εφημερίδων.

Ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος πρόσθεσε: «Το 1999, στον κύριο αθλητικό νόμο που ψηφίστηκε, με ομοφωνία όλων των κομμάτων συμπεριλήφθηκε το εξής: ότι ο ΠΣΑΤ αποτελεί συντελεστή και παράγοντα προβολής, διάδοσης κι ανάπτυξης του ελληνικού αθλητισμού. Δεν υπάρχει μεγαλύτερη τιμή για τον χώρο μας, η Πολιτεία να αναγνωρίζει τον Σύνδεσμό μας».

Στη συνέχεια, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ αναφέρθηκε στη μεγάλη παράδοση που έχει ο Σύνδεσμος στην AIPS και την AIPS Europe «που είχε ξεκινήσει με τον Ηλία Σπορίδη και συνάδελφοι παίζουν πάντα σημαντικό ρόλο και στις επιτροπές της AIPS και σε διάφορα άλλα όργανα των διεθνών ομοσπονδιών. Σημαντικό ρόλο για την αυτή τη μεγάλη κι ενεργή συμμετοχή έπαιξαν οι διεθνείς διοργανώσεις που έγιναν στην Ελλάδα, οι οποίες κι αποθέωσαν την αξία των Ελλήνων αθλητικών συντακτών και τις τεράστιες δυνατότητες που είχαν και για αυτό αναγνωρίστηκαν διεθνώς».

«Η Αρχαία Ολυμπία είναι εδώ και πολλά χρόνια η έδρα διαφόρων δράσεων του ΠΣΑΤ, εδώ ιδρύσαμε την BASU (Βαλκανική Ένωση Αθλητικών Συντακτών), ωστόσο μετά την ανακαίνιση της Ολυμπιακής Ακαδημίας, τα πράγματα δυσκολεύουν και θα πρέπει να καταβάλουμε μεγάλη προσπάθεια για να εξασφαλιστεί η επόμενη ημέρα. Σε συνάντηση μου με τον πρόεδρο του Παγκόσμιου Συνδέσμου Αθλητικών Συντακτών (AIPS), Τζιάνι Μέρλο, ζήτησα από του χρόνου το Διεθνές Συνέδριο να είναι υπό την αιγίδα της AIPS, του ΠΣΑΤ, της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής και της Διεθνούς Ολυμπιακής Ακαδημίας,» τόνισε ο Γιάννης Θεοδωρακόπουλος.

Αναφερόμενος στις μεγάλες δράσεις του ΠΣΑΤ, ο πρόεδρός του, αναφέρθηκε στην καθιέρωση -πριν από 24 χρόνια- των Δημοσιογραφικών Βραβείων, ενώ τόνισε πως «ο ΠΣΑΤ έστρεψε τα τελευταία 20-25 χρόνια το ενδιαφέρον στον αθλητισμό των ατόμων με αναπηρία (ΑμεΑ). Ήμασταν οι πρωτοπόροι που το βάλαμε στην κανονικότητα κι υποχρεώσαμε την Πολιτεία να ακολουθήσει. Κάνουμε ημερίδες, δίνουμε τον λόγο και θέλουμε εμείς και όλοι να ξέρουν ότι δεν υπάρχουν άνθρωποι με ειδικές ικανότητες: ΑμεΑ σημαίνει άτομα με αναπηρία και σε αυτά τα άτομα οφείλουμε εμείς να τους δώσουμε τον ίδιο ρόλο με όλους τους άλλους. Θέλουν ΙΣΟΤΗΤΑ και ο ΠΣΑΤ με δράσεις και πρωτοβουλίες προωθεί ακριβώς αυτό. Θα διοργανώσουμε ημερίδες σε όλη τη χώρα και σε συνεργασία με τη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας, ημερίδα με θέμα τον Ρόλο των ΜΜΕ στον Αθλητισμό ΑμεΑ. «Δίνουμε το χέρι» για να βοηθάμε να ξεπερνιούνται τα εμπόδια».

Κλείνοντας, ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, έθεσε ως στόχους τη διαρκή ενημέρωση, τον παιδαγωγικό ρόλο του Συνδέσμου, την προβολή ενεργειών που ταυτίζονται με το «ευ αγωνίζεσαι» και την προβολή των άγνωστων αθλημάτων, ανάμεσα σε άλλα.

Μεγάλος χορηγός του ΠΣΑΤ είναι η Winmasters. Χορηγοί Επικοινωνίας του 9ου Διεθνούς Αθλητικού Σχολείου του ΠΣΑΤ είναι το Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΑΠΕ-ΜΠΕ) και το Sport24.

Φωτογραφίες: Βασίλης Κουτρουμάνος

 

Περισσότερα άρθρα