Home / Slider / World League Βόλεϊ Ανδρών

World League Βόλεϊ Ανδρών

Αποστολή ΠΣΑΤ (Εσθονία): Παναγιώτης Κουμάνταρος

Αρσενιάδης: «Η Εθνική πρέπει να χτίσει τη δική της φιλοσοφία».

Η προκριματική φάση του World League ολοκληρώθηκε χθες στην Εσθονία, με την ελληνική ομάδα να κλείνει την αυλαία με μια πολύ καλή εμφάνιση, που λίγο έλειψε να προκαλέσει τον αποκλεισμό της διοργανώτριας του 2ου τουρνουά από την τελική φάση. Πιο ήρεμος πια μετά το άγχος αυτών των δύο εβδομάδων, ο ομοσπονδιακός προπονητής Κώστας Αρσενιάδης προέβη σε αποτίμηση των πεπραγμένων της «γαλανόλευκης», μίλησε για το παρόν και το μέλλον της και κατέθεσε τις εμπειρίες που έχει αποκομίσει στο διάστημα που βρίσκεται στον πάγκο της.

«Αντιμετωπίσαμε αρκετά προβλήματα από την αρχή του World League. Από το δεύτερο παιχνίδι χάσαμε τον Ζουπάνι κι αυτό μας ανάγκασε να παίξουμε με τελείως διαφορετικό σχήμα και να θέσουμε άλλο πλάνο, παρόλα αυτά όμως βγάλαμε αρκετά συμπεράσματα», σχολίασε ο έμπειρος τεχνικός.

«Είδαμε την ομάδα κάτω από πίεση, είδαμε την ομάδα χωρίς διαγώνιο με πολύ μεγάλο βάρος του παιχνιδιού να πέφτει στους ακραίους, δόθηκε σε δυο νέα παιδιά η ευκαιρία να πάρουν πολύ χρόνο συμμετοχής… Ο στόχος, που δεν ήταν εκείνος της πρόκρισης με τόσες ελλείψεις, μετατοπίστηκε σε αυτά που θα βλέπαμε, στις προσλαμβάνουσες που θα είχαμε, στις ευκαιρίες των παιδιών και στα συμπεράσματα που θα βγάζαμε κάτω από πίεση», εξήγησε.

-Ποια ήταν λοιπόν αυτά τα συμπεράσματα;

«Είχαμε αρκετές δυσκολίες, ειδικά στη φάση της επίθεσης που ήταν απολύτως λογικό. Όταν η ομάδα προσαρμοζόταν στο παιχνίδι που μπορούμε να κάνουμε είδαμε αυτά στα οποία υπερτερούμε έναντι των άλλων ομάδων, εκτός απ΄ αυτά στα οποία υστερούμε. Η ομάδα μπορεί να υπερτερήσει αρκετά στην πίσω ζώνη και ειδικά στην υποδοχή. Εμείς έχοντας μια βάση πάνω σ΄ αυτό πρέπει να χτίσουμε. Βέβαια, αντιμετωπίζουμε πολύ μεγάλες δυσκολίες στο μπλοκ και στο σέρβις. Αυτά τα δύο στοιχεία μάς καταστρέφουν την κόντρα φάση. Εκεί θέλει αρκετή δουλειά, γιατί είναι και θέμα φιλοσοφίας».

-Δηλαδή;

«Η Εθνική πρέπει να χτίσει μια φιλοσοφία: σε τι είναι καλή, σε τι μέτρια και σε τι κακή. Να χτίσει πάνω στα καλά στοιχεία της, να πιέσει για να υπάρξει βελτίωση σε κάτι που είναι μέτριο και να καλύψει κάποιες σημαντικές αδυναμίες. Ειδικά στη θέση του κεντρικού αντιμετωπίσαμε προβλήματα με πολλές ομάδες, όπως και στο μπλοκ του πασαδόρου. Υπήρξε πολύ μεγάλη και φιλότιμη προσπάθεια από τον Στιβαχτή σε όλο το τουρνουά, στο μπλοκ όμως υστερεί, κι εκεί δεν μπορείς να πεις σε κάποιον ΄΄πήδα πιο ψηλά΄΄. Βάλαμε δύσκολα στα παιδιά κι αυτά ανταποκρίθηκαν. Έκαναν καλή προσπάθεια, και τα νεαρά παιδιά, αλλά θέλει πολύ υπομονή. Και στα δύο τουρνουά το τρίτο παιχνίδι ήταν καλύτερο από το δεύτερο και το δεύτερο από το πρώτο».

-Πως επιλύονται αυτά τα προβλήματα;

«Πρέπει να βρούμε τρόπο και λύσεις μέσα από νεαρά παιδιά, που σημαίνει κόστος, χρόνο, υπομονή… Πιστεύω ότι τους Τσέλιο, Κασαμπαλή θα ακολουθήσουν κι άλλα παιδιά, που πάνω τους δεν θα χτίσουμε σε τεχνική αλλά σε όλα τα θέματα. Η ομάδα πρέπει να αποκτήσει τη φιλοσοφία ΄΄είμαι καλός στην  υποδοχή, προσπαθώ αρκετά στην άμυνα παρότι δεν έχω μπλοκ και μαζεύω τα λάθη. Η υποδοχή κρατάει το side out και μένει να λύσω το πρόβλημα στο transition παιχνίδι, την κόντρα, που είναι και το μεγάλο πρόβλημα».

-Ποια είναι αυτά τα παιδιά;

«Δεν είναι του παρόντος να πούμε. Υπάρχουν, θα αξιολογηθούν και θα προσπαθήσουμε να βοηθήσουμε αρκετά νέα παιδιά. Καλό θα ήταν να γίνει μέσα από παιχνίδια, δυστυχώς όμως με τόσα λίγα παιχνίδια και σε τόσο υψηλό επίπεδο δεν μπορούμε να βάλουμε πάρα πολλά παιδιά. Εδώ 1-2 μπαίνουν κι έχει κόστος, γιατί οι άλλες ομάδες είναι έτοιμες και πλήρεις, αποφασισμένες ότι θα δουλέψουν στο φουλ για ολόκληρο το καλοκαίρι. Η ομάδα πρέπει να ενισχυθεί με κάθε τρόπο στις θέσεις που ΄΄πονάει΄΄, γιατί θα βρεθούμε σε πολύ δύσκολη θέση στο μέλλον».

-Το ό,τι μια Εθνική ομάδα μένει χωρίς διαγώνιο και πασαδόρο είναι λογικό;

«Θεωρούσαμε ότι υπήρχε ένας πασαδόρος νέος και ψηλός, ο Φιλίποφ, αλλά τελικά βλέπουμε ότι δεν υπάρχει. Στη θέση του διαγώνιου λείπουν πέντε παίκτες κι αναγκάζεται η ομάδα να παίζει με τον Κουμεντάκη σε άλλη θέση. Προς τιμήν του το παιδί έκανε μεγάλη προσπάθεια… Είδαμε τον Τζούριτς να αποχωρεί μετά τα προκριματικά στο Παγκόσμιο γιατί ήταν τραυματίας, είδαμε τον Τζουμάκα να μην εμφανίζεται λόγω τραυματισμού, είδαμε τον Παλέντζα να τραυματίζεται στο πρώτο λεπτό της πρώτης προπόνησης και να αποχωρεί, ο Ασπιώτης τραυματίστηκε μέσα στη σεζόν, ο Ζουπάνι χτύπησε σοβαρά μέσα στο παιχνίδι… Αυτό λοιπόν που θεωρούμε ως δεδομένο δεν υπάρχει».

-Ένα μεγάλο θέμα που προς το παρόν παραμένει άλυτο είναι οι ΄΄τραυματίες΄΄, που έπαιζαν ως την τελευταία αγωνιστική με την ομάδα τους αλλά δεν είναι διαθέσιμοι για την Εθνική.

«Αυτό άπτεται της Ομοσπονδίας. Κάποιες άλλες χώρες δεν μπαίνουν καν σε διαδικασία συζήτησης, σε μας πάντως δημιουργεί μεγάλο πρόβλημα. Είναι από τα πιο σημαντικά θέματα και πρέπει να μπει στο τραπέζι. Η Ομοσπονδία γνωρίζει τι συμβαίνει, έχει πάρει τα  μηνύματα και είναι έτοιμη να χειριστεί αυτή την κατάσταση».

-Επιστρέφοντας στην Αθήνα ποιες θα είναι οι προτάσεις προς την Ομοσπονδία;

«Έχω πολλές προτάσεις να κάνω. Επιγραμματικά, ξεκινώ από το ότι θα πρέπει να μπουν οπωσδήποτε νέα παιδιά στην ομάδα για να πλαισιώσουν τους πιο έμπειρους παίκτες, χωρίς να λέμε σε καμιά περίπτωση πως πρέπει να φύγουν όλοι οι μεγάλοι. Πρέπει να πέσει ο μέσος όρος ηλικίας. Θέλει σαφέστατα πολύ καλή προετοιμασία σε χρόνο, θέλει παιχνίδια και να μην κόβεται στη μέση η Εθνική, αλλά να συνεχίζει με την ίδια σύνθεση σε όλες τις διοργανώσεις. Για να φτάσουμε τις ομάδες που βρίσκονται μπροστά μας πρέπει να κάνουμε, αν μη τι άλλο, το ίδιο με τις ομάδες που βρίσκονται μπροστά μας, για να έχουμε ελπίδες».

-Τελικά, η Εθνική ομάδα μπορεί να ελπίζει σε ένα μέλλον αντάξιο του παρελθόντος της;

«Μιλώντας θεωρητικά ναι, η Εθνική έχει δυνατότητες. Αυτό όμως δεν το έχουμε δει μέχρι στιγμής, δεν έχουμε φτάσει καν να παλέψουμε με τις δυνατότητες που έχουμε. Είμαι ένας προπονητής που ήρθα σε μια αποστολή –να την πω κομάντο;- χωρίς προετοιμασία, να παίξουμε στην Ολλανδία και μετά με μια τελείως διαφορετική ομάδα, που προέκυψε λόγω τραυματισμών, στο World League. Αυτό δεν είναι λογική Εθνικής. Για να μιλήσουμε για εξέλιξη πρέπει να δούμε την Εθνική για καιρό μαζί, ούτως ώστε να αξιολογήσουμε τις δυνατότητες και τα αποτελέσματά της. Έχει παίκτες που μπορούν να παίξουν σε υψηλό επίπεδο, αλλά πρέπει να πλαισιωθούν εκεί που υπάρχουν αδυναμίες. Ταλέντο υπάρχει, αλλά δεν φτάνει μόνο αυτό. Η δουλειά ανατρέπει τα πάντα. Εγώ είμαι τεχνοκράτης και για να πω ότι ΄΄ναι, μπορεί να φτάσει ψηλά΄΄, πρέπει να το δω για να το πω. Τώρα βαδίζουμε στα τυφλά…».

 

Τακουρίδης: «Επένδυση στα νέα παιδιά και οργάνωση»

Ο Γιάννης Τακουρίδης υπήρξε από τους «πιστούς στρατιώτες» της Εθνικής ομάδας στο κάλεσμά της, ενισχύοντας με την πείρα του το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα σε ένα δύσκολο καλοκαίρι. Ο διεθνής κεντρικός δεν ήταν βέβαια ευχαριστημένος, όπως και κανένας άλλωστε, από το 0/6 στο World League.

«Με βάση την κατάληξη η διοργάνωση ήταν μάλλον μια κακή εμπειρία, αλλά το σημαντικό είναι ότι είδαμε κάποια παιδιά να παίζουν για πρώτη φορά. Ειδικά ο Τσέλιος που ξεκίνησε να παίζει από το προηγούμενο τουρνουά είναι τεράστιο κέρδος», υπογράμμισε.

Όπως εκτιμά ο Τακουρίδης για Τσέλιο και Κασαμπαλή «είναι παιδιά με μεγάλο μέλλον και είναι πολύ σημαντικό που καταφέραμε κάτω από αυτές τις δύσκολες συνθήκες, η ομάδα και ο προπονητής, να κάνουμε κάτι τέτοιο, δηλαδή να τους ενσωματώσουμε. Από ΄κει και πέρα οι δυσκολίες ήταν πολλές, η ομάδα ήταν ελλιπής λόγω απουσιών και τραυματισμών. Ήρθαμε χωρίς διαγώνιο, ο Κουμεντάκης έκανε μεγάλη προσπάθεια… Θα μπορούσαμε ίσως και καλύτερα, όμως όλα αυτά μαζί μας κατέβαλαν. Είναι όμως θετικό που κλείσαμε παίζοντας καλό βόλεϊ στο τελευταίο παιχνίδι».

Σε κάθε περίπτωση, η Εθνική ομάδα χρειάζεται τα νέα παιδιά. «Αυτή πρέπει να είναι η κατεύθυνση. Σίγουρα, δεν μπορούν να μπουν αμέσως στις μεγάλες διοργανώσεις, εκεί που κρίνονται προκρίσεις, αλλά όταν υπάρχουν τέτοιες ευκαιρίες καλό είναι να γίνεται αυτό και με άλλα παιδιά, ακόμη και στους συλλόγους και ειδικά σ΄ αυτούς που δεν έχουν στόχο τον πρωταθλητισμό, για να μπορέσουν να βοηθήσουν αργότερα και την Εθνική, να δέσουν με την παλιότερη γενιά (Κουμεντάκης, Κοκκινάκης, Πρωτοψάλτης) και να γίνει ένα καλό μείγμα», εκτιμά ο πολύπειρος Τακουρίδης.

Για να έρθουν όμως και τα αποτελέσματα η ομάδα πρέπει να παίζει πλήρης. «Έτσι είναι… Το πρώτο που πρέπει να γίνει είναι να οργανωθεί η κατάσταση από την αρχή, από το μηδέν. Υπάρχει μια νέα διοίκηση στην Ομοσπονδία, που μπορεί να το κάνει αυτό και το μόνο που μένει είναι να της δώσουμε χρόνο, ελπίζοντας πως όλοι οι αθλητές θα θέλουν να είναι στην Εθνική ομάδα».

 

Κοκκινάκης: «Θα έρθει και η διάκριση»

Ο Μενέλαος Κοκκινάκης επανήλθε αυτό το καλοκαίρι στην Εθνική ομάδα, δίνοντας αρκετές λύσεις στον Κώστα Αρσενιάδη, ειδικά στην πίσω ζώνη που κλήθηκε να σηκώσει μεγάλο μέρος της υποδοχής. Ο διεθνής ακραίος, όπως και οι συμπαίκτες του, δεν ήταν ικανοποιημένος από το συνολικό απολογισμό της «γαλανόλευκης» στο World League.

«Δεν είμαστε ευχαριστημένοι από τα αποτελέσματα, είχαμε όμως σημαντικές ελλείψεις με τους τραυματισμούς των παιδιών. Η υπόλοιπη ομάδα προσπάθησε για το καλύτερο δυνατό. Ήμασταν και λίγο άτυχοι καθώς σε κάποιους αγώνες δεν μας έβγαινε σχεδόν τίποτα. Τουλάχιστον το τελευταίο παιχνίδι ήταν ένα πολύ καλό δείγμα των δυνατοτήτων μας», υπογράμμισε ο Κοκκινάκης.

«Η Εσθονία είναι μια πολύ καλή αντίπαλος, πολύ δυνατή. Ο Κασαμπαλής είναι ένα πολύ καλό ταλέντο. Ήρθε να μας βοηθήσει, πήρε τις εμπειρίες του όπως και ο Τσέλιος κι αυτό ήταν πολύ σημαντικό. Όλοι πιστεύουμε πολύ στην Εθνική και θεωρούμε ότι στο μέλλον κάτι θα μπορέσει να καταφέρει», πρόσθεσε.

Στον απολογισμό του κρατά «την καλή εμφάνιση με την Εσθονία αλλά και τις ήττες, που δεν ήταν καλές και δεν τις αξίζαμε, γιατί είναι ομάδες στα μέτρα μας, που μπορούμε να τις νικήσουμε. Δεν εμφανιστήκαμε πολύ έτοιμοι, είχαμε διαφορετικές συνθέσεις, τον τραυματισμό του Ζουπάνι και η προσαρμογή σε νέα δεδομένα είναι πολύ δύσκολο να γίνει μέσα σε λίγες ημέρες. Δεν υποτιμούμε τις άλλες ομάδες, αλλά η Εθνική πλήρης και με σωστή προετοιμασία μπορεί να τις νικήσει κι αυτό πρέπει να κοιτάζουμε στο μέλλον.

Όσο για την επόμενη ημέρα; «Να δουλέψει μαζί η ομάδα, να παίξουμε πολλούς αγώνες για να δεθούμε και πιστεύω ότι κάποια στιγμή θα έρθει μια πολύ όμορφη διάκριση που θα τη χαιρόμαστε όλοι. Ανυπομονούμε να το ζήσουμε αυτό, θέλουμε να δουλέψουμε και να τα καταφέρουμε, αλλά όπως δείχνουν τα αποτελέσματα και οι καταστάσεις χρειάζεται λίγη υπομονή ακόμη. Την έχουμε και θα παλεύουμε κάθε στιγμή που είμαστε με την Εθνική ομάδα να τιμάμε τη χώρα μας, ελπίζοντας για το καλύτερο».

 

 

About

Check Also

Το επετειακό λογότυπο του ΠΣΑΤ για τα 70 χρόνια

Ο Πανελλήνιος Σύνδεσμος Αθλητικού Τύπου (ΠΣΑΤ) ιδρύθηκε το 1952 και έχει στη δύναμή του περισσότερα …