Βαρκελώνη: Αποστολή ΠΣΑΤ (Μ. Τσίλκος)
Ελλάδα – ΗΠΑ: Μεγάλη εμφάνιση τα κορίτσια μας που έχασαν στα πέναλτι με 15-12 από την Ολυμπιονίκη ομάδα των ΗΠΑ.
Με σούπερ απόδοση και 10-10 ο κανονικός αγώνας, 11-11 η παράταση.
Είναι κρίμα που έχασε την 5η θέση στη ρωσική ρουλέτα και οι εξαιρετικές προσπάθειες των κοριτσιών έμειναν χωρίς αποτέλεσμα. Σούπερ σταρ η Αβραμίδου και οι ηρωικές Ασημάκη και Τσουκαλά. Κρίμα που…χάθηκε έτσι και το γκολ ποίημα της Ασημάκη στο 11-10 στην παράταση.
Μεγάλο ματς από την παγκόσμια πρωταθλήτρια του 2011 Ελλάδα και την Ολυμπιονίκη ομάδα των ΗΠΑ, που κρίθηκε στα πέναλτι κι έφερε την πιο δυνατή αμερικανική ομάδα στην 5η θέση με 15-12, αφού ο κανονικός αγώνας ήταν 10-10 και η παράταση 11-11. Ήταν όλες υπέροχες και παραλίγο αυτή η εξαίρετη απόδοση με υπέρτερη την πασπαρτού και πρώτη σκόρερ σήμερα Άλκηστη Αβραμίδου, την ακαταμάχητη Χριστίνα Τσουκαλά, που έπαιξε όλο τον αγώνα με πρόβλημα στον ώμο, αλλά και τη γυναίκα ατσάλι, τη μοναδική Αλεξάνδρα Ασημάκη – να κριθεί με το γκολ ποίημα της τελευταίας στην παράταση. Κρίμα που δεχθήκαμε το 11-11 από την Μαθιουσον, γιατί τα κορίτσια, όπως είπε και η Αβραμίδου διψούσαν για την επιτυχία…αλλά η νίκη δεν ήρθε, πήγαμε στα πέναλτι και εκεί χάθηκε η 5η θέση. Δε πειράζει, όμως, και η 6η είναι καλή για τη νεανική ομάδα του Γιώργου Μορφέση, που έχει το μεγαλείο της πρωταγωνίστριας και σφύζει από νιάτα και ορμή για ένα καλύτερο αύριο.
Το παιχνίδι: Πολύ δυνατά και με γρήγορες κινήσεις σε επίθεση κι άμυνα μπήκαν οι δυο ομάδες, στον τελικό της παρηγοριάς, ήτοι την 5η θέση του αγώνα, που προηγήθηκε του τελικού. Η παγκόσμια πρωταθλήτρια Ελλάδα και η Ολυμπιονίκης ομάδα των ΗΠΑ ξεκίνησαν επιθετικά σε ένα χορταστικό με 4-4 πρώτο οκτάλεπτο, που ξεκίνησε κι έκλεισε με γκολ της Φιλιώς Μανωλιουδάκη και ένα υπέροχο της Ηλέκτρας Ψούνη, των δυο κοριτσιών από τα Χανιά. Τα υπόλοιπα γκολ της ελληνικής ομάδας σε αυτό το οκτάλεπτο πέτυχαν η πασπαρτού Αβραμίδου και η αρχηγός Ρουμπέση, ενώ για τις Αμερικανίδες που ακολουθούσαν στο σκορ μέχρι το 3-3 και στην συνέχεια προηγήθηκαν με 3-4, απαντούσαν με γκολ οι Μαγκι Στεφενς, με τις Κλαρκ, Φαταλ και Ντρις.
Έπεσε κάπως ο γρήγορος ρυθμός στο δεύτερο οκτάλεπτο, το οποίο πήραν οι Αμερικανίδες με 2-1, έχοντας καλύτερες επιλογές στον παίκτη παραπάνω, με γκολ των Ρουλον και Σαιντεμαν, ενώ από ελληνικής πλευράς δεν είχαν ανταπόκριση τα σουτ των Ρουμπέση, Μανωλιουδάκη και Τσουκαλά. Επίσης, δεν τροφοδοτήθηκε επαρκώς η ηγέτης της ομάδας Αλεξάνδρα Ασημάκη, ενώ με ένα εξαίσιο σουτ από μακριά η Χριστίνα Κότσια πέτυχε το πρώτο της γκολ στην διοργάνωση. Μαζί της στο οκτάλεπτο αυτό χρησιμοποιήθηκαν επίσης τόσο η Χρυσή Διαμαντοπούλου κάτω από τα γκολποστ (έκανε και δυο εξαιρετικές αποκρούσεις), όσο και η Μπενέκου με την Βασιλική Διαμαντοπούλου, καθώς από το πρώτο κιόλας οκτάλεπτο είχε μπει η μικρότερη της παρέας, η Ελευθερία Πλευρίτου.
Στο τρίτο οκτάλεπτο η πλάστιγγα έγειρε σαφώς υπέρ των ΗΠΑ, αφού δεν βρίσκαμε διεξόδους μπροστά, όπου ακόμη και πέναλτι χάσαμε με την Αβραμίδου (κακή εκτέλεση που έπιασε η Αρμστρονγκ), ένα πέναλτι το οποίο κέρδισε η σθεναρή και πάντα μαχητική Ασημάκη. Κι όλα αυτά παρ’ότι η Αβραμιδου είχε ισοφαρίσει σε 6-6. Στη συνέχεια, οι Αμερικανίδες πήραν τα πάνω τους και με τρία γκολ (Μαθιουσον 2 και Κρειγκ 1) ανέβασαν τον δείκτη του σκορ σε 6-9. Πολύ καλή αμυντικά ήταν τόσο η Ρουμπέση, με υπεροχή και σταθερότητα όσο και η Χριστίνα Τσουκαλά και η Φιλιώ Μανωλιουδάκη.
Με κορυφαία την Άλκηστη Αβραμίδου κι εξαιρετική στην άμυνα και την επίθεση και την Ασημάκη, η Εθνική μας πήρε τα πάνω της και πέτυχε ένα εμφατικό 4-1, για να πάει το ματς στην παράταση με 10-10. Ήταν εξαιρετικό οκτάλεπτο όπως το πρώτο, αλλά με την Ελλάδα σε ρόλο πρωταγωνίστριας, που είχε για σκόρερ την Αβραμίδου με 2 γκολ και τις Τσουκαλά, που σήμανε την αντεπίθεση και τη Ρουμπέση. Για τις ΗΠΑ το ένα γκολ στην περίοδο αυτή, πέτυχε η Σαιντεμαν.
Με ένα γκολ ποίημα, απόδειξη της εξυπνάδας και της εκτελεστικής της δεινότητας, η Αλεξάνδρα Ασημάκη έβαλε μπροστά με 11 – 10 την Εθνική μας, στο ξεκίνημα της παράτασης, αλλά στο β μέρος αυτής, οι Αμερικανίδες απάντησαν με γκολ της αρχηγού τους Κορτνει Μαθιουσον, έγινε το 11-11 και πήγε το ματς στην ρωσική ρουλέτα των πέναλτις.
Εκεί είχαν την τύχη με το μέρος τους οι Αμερικανίδες, αφού οι Ρουμπέση και Τσουκαλά έχασαν τα πέναλτι που χτύπησαν από ελληνικής πλευράς και στόχο πέτυχε μόνον η Αβραμίδου, ενώ από την πλευρά των ΗΠΑ τα πέτυχαν και οι 4 που εκτέλεσαν (στα γκολποστ ήταν η μικρή Χρυσή Διαμαντοπούλου, που πήρε για τα καλά το βάπτισμα του πυρός, αφού είχε εν γένει καλή απόδοση). Για την ομάδα των ΗΠΑ πέτυχαν τα πέναλτι οι Μαθιουσον, Ρουλον, Στεφενς, Σιλβερ, ενώ δεν πρόλαβαν να εκτελέσουν η Ελευθερία Πλευρίτου και η Φαταλ, αφού το παιχνίδι είχε κριθεί με 4-1 στα πέναλτι και 12-15 τελικό αποτέλεσμα.
Διαιτητές ήταν οι Τερεπενκα (Καναδάς), Ταιλαν (Τουρκία).
ΕΛΛΑΔΑ (Μορφεσης): Κουβδου, ΤΣουκαλα 1, Β. Διαμαντοπουλου , Ψουνη 1, Αβραμιδου 4,, Ασημακη 1, Ρουμπεση 2, Μανωλιουδακη 1, Ελ. Πλευριτου, Κότσια 1, Μπενεκου, Μ. Πλευριτου, Χρ. Διαμαντοπουλου.
ΗΠΑ (Κρικοριαν): Αρμστρονγκ, Σιλβερ, Κλαρκ 1, Στεφενς 1, Μαθιουσον 3, Νιουσχολ, Ρουλον 1, Κρειγκ 1, Φαταλ 1, Ντρις1, Κραους, Σαιντεμαν 2.
Δηλώσεις των πρωταγωνιστριών: Ασημάκη, Αβραμίδου, Τσουκαλά
Αλεξάνδρα Ασημάκη: ” Κάναμε πολύ καλό παιχνίδι σήμερα, απέναντι σε μια σκληρή εώς αντί αθλητική ομάδα, όπως είναι αυτή των ΗΠΑ κι αξίζαμε την νίκη. Δείξαμε πως και στα δύσκολα που βρεθήκαμε σε κάποια στιγμή του παιχνιδιού, είχαμε την ψυχική δύναμη και τη θέληση κι αντιδράσαμε. Πήγαν καλά οι περιφερειακές, έστω και αν προσωπικά δεν έπαιξα πολύ, αφού με έκλειναν δυο και τρεις μαζί, όμως λυπήθηκα που πήγαμε στα πέναλτι κα χάσαμε την 5η θέση. Όταν φθάνεις στα πέναλτι θέλεις και τύχη. Μπράβο σε όλα τα κορίτσια, η ομάδα έχει χαρακτήρα, έχει παρόν και σπουδαίο μέλλον. Το γκολ που πέτυχα ήταν όντως υπέροχο, μου άρεσε πολύ, θα ήθελα να είναι το κερασάκι στην τούρτα για την επιτυχία, αλλά δυστυχώς δεν έγινε αυτό που επιθυμούσα τόσο εγώ όσο κι όλες οι συναθλήτριές μου. Χρειάζεσαι ψυχή και ξεχωριστή δύναμη για να τα βάλεις με τα θηρία, τις Αμερικανίδες, από τις οποίες έφαγα πολύ ξύλο, αλλά άντεξα. Η ομάδα γενικά έδειξε εδώ στο Παγκόσμιο ότι χτίζει κάτι καινούργιο και με δύναμη, ψυχή, κέφι και σκληρή δουλειά, θα προχωρήσει προς το καλύτερο. Μην μας πικραίνει η 6η θέση, αλλά να μας βάλει σε νέα δημιουργική τροχιά”.
Άλκηστη Αβραμίδου: ” Θέλαμε πολύ την νίκη, μπορούσαμε όπως φάνηκε με την αντίδραση μας στο τέταρτο οκτάλεπτο, όμως η τύχη δεν μας χαμογέλασε στο τέλος και ειδικά στα πέναλτις. Όταν πας στην ρωσική ρουλέτα, πρέπει να έχεις την τύχη με το μέρος σου και οι Αμερικανίδες, με περισσότερη ψυχραιμία από εμάς, τα κατάφεραν. Πεισμώσαμε στο τέταρτο οκτάλεπτο και φέραμε το ματς στα ίσια κι εκεί φάνηκε η δύναμη ψυχής που έχει αυτή η ομάδα. Συγχαρητήρια σε όλα τα κορίτσια για την εμφάνισή τους απέναντι στην πολύ σκληρή Αμερική, που μην ξεχνάμε πως είναι η ίδια που πήρε πέρυσι τον Ολυμπιακό τίτλο, σε αντίθεση με εμάς που ήρθαμε εδώ με πολλά νέα παιδιά, που έχουν διάθεση να πετύχουν πολλά άμεσα, βάζοντας υποθήκη από ένα τέτοιο παιχνίδι κα γενικότερα από ένα πολύ καλό τουρνουά που κάναμε ως ομάδα”.
Χριστίνα Τσουκαλά: ” Ήταν ένα ματς για γερά νεύρα, παίξαμε καλά και προσωπικά χάρηκα αυτό το τόσο δυνατό και δύσκολο παιχνίδι. Κι αυτό παρ ‘ότι ο ώμος μου βγήκε οριστικά νοκ αουτ. Με χρειαζόταν η εθνική και οι συμπαίκτριές μου και γι αυτό ρίσκαρα. Δικαιώθηκα, γιατί κάναμε σπουδαίο παιχνίδι. Φθάσαμε στα πέναλτι κι εκεί δεν είχαμε την κατάλληλη ψυχραιμία, αλλά όταν καταλήγεις εκεί χάνεις στην λεπτομέρεια. Πιστεύω ότι όλες δώσαμε τον καλύτερο εαυτό μας σε αυτό τον αγώνα και γενικά κάναμε καλές εμφανίσεις σε αυτό το Παγκόσμιο, με μια νεανική ομάδα που χτίζεται για το μέλλον. Η μεγάλη ομάδα φτιάχνεται μέσα από τέτοιες συναντήσεις κι όλες μαζί θα δουλέψουμε για ένα καλύτερο αύριο. Έχει το μέταλλο της πρωταγωνίστριας αυτή η ομάδα”.
Η Τζενιφερ Παρεγια κορυφαία (MVP) του πρωταθλήματος.
Πρώτη σκόρερ η Ολλανδεζα Λικέ Κλαεσεν με 25 γκολ και κορυφαία γκολκηπερ η Λαουρα Εστερ.
Η αρχηγός της Εθνικής Ισπανίας Τζενιφερ Παρεγια ανακηρύχθηκε κορυφαία παίκτρια του Παγκόσμιου πρωταθλήματος, πανάξια MVP της παγκόσμιας πρωταθλήτριας στη Βαρκελώνη. Κορυφαία τερματοφύλακας αναδείχθηκε η επίσης Ισπανίδα Λαουρα Εστερ και πρώτη σκόρερ η Ολλανδεζα Λιεκε Κλαεσεν με 25 γκολ.
Την τοπ επτάδα του τουρνουά των γυναικών συνέθεσαν οι: Λαουρα Εστερ (Ισπανία) γκολκηπερ, Μπαρμπαρα Μπουικα (Ουγγαρία) φουνταριστη, Λιεκε Κλαεσεν (Ολλανδία), Τζενιφερ Παρεγια (Ισπανία), Ροβενα Γουεμπστερ (Αυστραλία), Εκατερινα Προκοφιεβα (Ρωσία), Ριτα Κεζελι (Ουγγαρία).
*** Πρώτη σκόρερ της ελληνικής ομάδας αναδείχθηκε με 15 γκολ η Χριστίνα Τσουκαλά και την ακολούθησαν η Αλεξάνδρα Ασημάκη με 13 γκολ, η Αντιγόνη Ρουμπέση με 12 και η Άλκηστη Αβραμίδου με 11 γκολ.