Ευρωπαϊκό Λιγκ Βόλει Γυναικών, Αποστολή ΠΣΑΤ

Ευρωπαϊκό Λιγκ Βόλει Γυναικών, Αποστολή ΠΣΑΤ

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Έμειναν από… λύσεις και ηττήθηκαν με 3-0 από την Γερμανία

Αποστολή ΠΣΑΤ στο Ντεσάου, Γερμανία: Δήμητρα Πολυχρονοπούλου

 

Με το… αριστερό ξεκίνησε η Εθνική ομάδα βόλεϊ γυναικών την 6η αγωνιστική του Ευρωπαϊκού Λιγκ, με την Γερμανία να πανηγυρίζει τη νίκη με 3-0 και συνάμα την πρόκριση στην τελική φάση της διοργάνωσης στο «Anhalt Arena Dessau».

 

Το αντιπροσωπευτικό μας συγκρότημα αν και κοίταξε στα μάτια τις γηπεδούχες, δεν κατάφερε παρά να τις κοντράρει στο πρώτο σετ, και έτσι γνώρισε τη δεύτερη ήττα, σε τρία ματς (τα δύο πρώτα είχαν διεξαχθεί στη Λάρισα) από μια ανώτερη ομάδα, με πλούσιο ρόστερ.

Ο Γιάννης Καλμαζίδης ξεκίνησε τις Κιόση, Χαντάβα, Διώτη, Λαμπρινίδου, Λαμπρούση και λίμπερο την Αρτακιανού. Ενώ με αρκετά νέα πρόσωπα, στη σύνθεσή της σε σχέση με τα δύο παιχνίδια στη Λάρισα, επέλεξε να ξεκινήσει ο Τζιοβάνι Γκουιντέτι, που είχε στο βασικό σχήμα τις Πέτκε, Άπιτς και λίμπερο την Τόμσεν.

Στο πρώτο σετ τα κορίτσια του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος, μπήκαν δυνατά και προηγήθηκαν στο πρώτο τεχνικό τάιμ άουτ (6-8), αφού οδήγησαν σε λάθη τις Γερμανίδες, που μετά από άουτ επίθεση και παράβαση πάνω στο φιλέ. Η Χαντάβα με άσο έκανε το 8-10, όμως οι γηπεδούχες ισοφάρισαν 13-13, και πέρασαν μπροστά με 14-13 από επίθεση της Στίγκροτ. Με άσο η Παπαφωτίου έκανε το 17-17. Ο άσος της Πέτκε στο 19-17, έκανε τον Γιάννη Καλμαζίδη να ζητήσει τάιμ άουτ, κάτι που λειτούργησε με την Πέτκε να στέλνει τη μπάλα άουτ. Το ίδιο συνέβη και στο 21-18, που πέτυχε με άσο η Στίγκροτ, η οποία αστόχησε στο δεύτερο σερβίς με το σκορ να γίνεται 21-19. Από το 21-20, που πήρε τάιμ άουτ η Γερμανία, οι γηπεδούχες δεν έχασαν τον ρυθμό τους και με κορυφαία την Τσίγκροτ, που κέρδισε 8 πόντους στο πρώτο σετ, κατέκτησαν το σετ με 25-22.

Στο δεύτερο σετ η Γεννιτσαρίδη ξεκίνησε στη θέση της Χαντάβα, με τις Γερμανίδες όμως έχοντας κάνει την ανατροπή στο πρώτο σετ, να έχουν ανεβάσει ρυθμό και να παίρνουν από νωρίς προβάδισμα, 8-2 και 10-5 με την Κάουφελντ. Παρά το τάιμ άουτ που ζήτησε ο Ομοσπονδιακός τεχνικός, και τις αλλαγές που έκανε, οι Γερμανίδες δεν αποσυντονίστηκαν και με καλή υποδοχή, ανάπτυξη και επιτυχημένες επιθέσεις κατέκτησαν και το δεύτερο σετ με 25-12.

Παρότι η Λένα Στίγκροτ, που ήταν η πρώτη σκόρερ του αγώνα με 15 πόντους, και η παρέα της είχαν επιβάλλει το παιχνίδι τους, η «γαλανόλευκη» δεν τα παράτησε και ήταν κοντά στο σκορ μέχρι το 9-8 που πέτυχε με άσο η Παπαφωτίου. Τα λάθη στην υποδοχή οδήγησαν σε μέτρια ανάπτυξη με τις επιλογές να γίνονται προβλέψιμες για τις Γερμανίδες, που πάτησαν… γκάζι και έφτασαν από το 16-10 στο 21-10, για να κατακτήσουν τελικά το σετ με 25-11, κάνοντας το 3-0.

Οι 1.822 θεατές καταχειροκρότησαν και τις δύο ομάδες, αλλά με το σφύριγμα της λήξης ξεκίνησαν οι πανηγυρισμοί για την κατάκτηση της 1η θέσης στον Β’ όμιλο του Ευρωπαϊκού Λιγκ και συνάμα την πρόκριση στην τελική φάση.

 

Τα σετ: 25-22, 25-12, 25-11

Γερμανία (Γκουιντέτι): Πολ (0/6 επ., 100% υπ.), Κάουφελντ 8 (4άσοι, 3/5 επ., 1μπλοκ), Στίγκροτ 15 (1 άσοι, 11/24 επ., 3μπλοκ), Πέτκε 10 (3άσοι, 5/7επ., 2 μπλοκ) , Όλενμπροκ 4 (25%υπ., 4/10), Άπιτς 3 (2 άσοι, 1 μπλοκ), Τόμσεν (-λ. 58%, 50% άριστες), Γκέρτις 8 (63% υπ., 7/15 επ., 1 μπλοκ), Μέλερς, Ισγκιέρντο 6 (70% υπ, 6/13 επ.), Σβέρτμαν 4 (1 άσος, 2/5 επ., 1 μπλοκ)

 

Ελλάδα (Καλμαζίδης): Κιόση 4 (4/23 επ.), Λαμπρινίδου 1 (1/7 επ.), Διώτη 7 (55% υπ, 6/19 επ., 1 μπλοκ), Χαντάβα 9 (1 άσο, 38% υπ., 7/19 επ., 1 μπλοκ), Παπαφωτίου 3 (2 άσοι, 1 μπλοκ), Λαμπρούση 5 (5/13 επ.), Αρτακιανού (-λ. 25% υπ., 17% άριστες ), Γεννιτσαρίδη (57% υπ.), Βεργίδου, Κωνσταντινίδου, Καρπουζά

 

*Το… παγκόσμιο συρτάκι τίμησε ουκ ολίγες φορές ο dj του γηπέδου «Anhalt Arena Dessau», με τον κόσμο να χειροκροτεί στο ρυθμό του.

 

* Η λίμπερο της Γερμανίας Λίσα Τόμσεν, πριν τη προθέρμανση έκανε… ποδαράκια και κεφαλιές με την μπάλα, αποδεικνύοντας πως το ποδόσφαιρο είναι στη φύση όλων των Γερμανών.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tο ατμοσφαιρικό Ντεσάου

Αποστολή ΠΣΑΤ στο Ντεσάου, Γερμανία: Δήμητρα Πολυχρονοπούλου

 

Σε μια πόλη, όπου το παρελθόν είναι… ζωγραφισμένο στα κτήρια, εκτός από τα βιβλία της ιστορίας της Γερμανίας, διεξάγεται ο πρώτος αγώνας της 6ης και τελευταίας αγωνιστικής του Ευρωπαϊκού Λιγκ Γυναικών, με την συμμετοχή της Εθνικής μας ομάδας.

 

Το μυστηριακό Ντεσάου βρέχεται από τους ποταμούς, Μούλντε και Έλβα στο ομοσπονδιακό κρατίδιο της Σαξωνίας, Άνχαλτ. Έχει πληθυσμό 77.394 κατοίκους (31 Δεκεμβρίου 2006) και εκτίνεται στα 182.81 χμ². Το Ντεσάου πρωτοαναφέρθηκε το 1213 και έγινε σημαντικό κέντρο το 1570, όταν ιδρύθηκε το πριγκιπάτο Άνχαλτ. Το Ντεσάου έγινε η πρωτεύουσα αυτού του κράτους μέσα στην Αγία Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία. Το πριγκιπάτο διαλύθηκε το 1603, αλλά το Ντεσάου παρέμεινε να ευημερεί σαν πόλη και έγινε η πρωτεύουσα του μικρού κράτους Άνχαλτ-Ντεσάου. Όταν το Άνχαλτ αποκαταστάθηκε το 1863, το Ντεσάου έγινε πάλι πρωτεύουσα μέχρι το 1918.

Η πόλη ήταν έδρα τις βιομηχανίας αεροπλάνων Junkers και κατά τον Β’ Παγκόσμιο πόλεμο, το 1945 βομβαρδίστηκε από αεροπορικές δυνάμεις και καταστράφηκε το 80% της πόλης και στη συνέχεια αναδομήθηκε από Ανατολικογερμανούς.

 

Το Ντεσάου είναι διάσημο για την καλλιτεχνική και αρχιτεκτονική σχολή του Μπάουχαους, την οποία οι ΝΑΖΙ έκλεισαν το 1931, και επαναλειτούργησε το 1986. Πολλοί διάσημοι καλλιτέχνες και σχεδιαστές ήταν καθηγητές στο Ντεσάου στα επόμενα έτη, μεταξύ τους ο Βάλτερ Γκρόπιους, Πάουλ Κλέε και ο Βασίλι Καντίνσκυ. Τα κτίρια περιλαμβάνονται στην παγκόσμια κληρονομιά της UNESCO.  Μέχρι το 1990 η πόλη ήταν και σημαντικό βιομηχανικό κέντρο της Ανατολικής Γερμανίας. Το Ντεσάου ήταν επίσης ο τόπος γεννήσεως του φιλοσόφου Μωυσή Μέντελσον (1729), και του Λεοπόλδου Α’, πρίγκηπα του Άνχαλτ-Ντεσάου (der alte Dessauer).

 

Ένα άλλο αξιοθέατο παγκόσμιας κληρονομιάς είναι το Dessau-Wörlitzer Gartenreich (Βασίλειο κήπων του Ντεσάου-Βέρλιτς), ο τεράστιος κήπος του πρίγκηπα Λεοπόλδου Γ’ του Άνχαλτ-Ντεσάου από το 1750. Είναι ο μεγαλύτερος κήπος αυτού του τύπου στην ηπειρωτική Ευρώπη.

 

Περισσότερα άρθρα