Βαρκελωνη: Αποστολη ΠΣΑΤ (Μάκης Τσιλκος)
Οι Αμερικανίδες με φόρα από……το Λονδίνο, μας κέρδισαν κατά κράτος.
Κάθε αρχή και δύσκολη, όμως έγινε δυσκολότερη για τα παγκόσμια κορίτσια μας, τις χρυσές γοργόνες του πόλο, αφού στην πρεμιέρα του 15ου Παγκόσμιου πρωταθλήματος και υπό το βάρος της υπεράσπισης του τίτλου, που είχαν κατακτήσει στην Σανγκάη το 2011, δεν μπόρεσαν να ανταπεξέλθουν στον πλουραλισμό, την εμπειρία και την συνοχή των ΗΠΑ, με αποτέλεσμα να χάσουν με 12-8 (ημίχρονο 4-4). Σίγουρα το σκορ και η διάφορα του δεν αντικατοπτρίζει την δυναμική των δυο ομάδων, αφού η εικόνα του παιχνιδιού ήταν τελείως διαφορετική, καθώς στα δυο πρώτα λεπτά, τα κορίτσια του Γιώργου Μορφέση πάλεψαν στα ίσα με τις Αμερικανίδες.
Μόνο που οι παίκτριες του Άνταμ Κρικόριαν, πιο έμπειρες από ποτέ και με φόρα από την πρωτιά στους Ολυμπιακούς αγώνες του Λονδίνου, συνιστούν στον ίδιο ρυθμό και με την ίδια συνταγή κι φέτος, έχοντας πλουραλισμό στις κινήσεις τους, καλό κολύμπι, που σημαίνει άριστη φυσική κατάσταση και συνάμα παίκτριες που κάνουν…..τη διαφορά σαν ομάδα. Είναι μια ομάδα σμιλεμένη με γεροδεμένη άμυνα, σωστή επιθετική νοοτροπία, χωρίς επιπολαιότητα, που εκμεταλλεύεται τα οποία κενά και την μερική αδράνεια, όπως έκανε στο δεύτερο μισό του αγώνα κι επικράτησε καθαρά με 12-8, όπως είχε κάνει και στο τουρνουά της Ολλανδίας πριν μια βδομάδα που μας είχε κερδίσει με 11-7.
Γενικά η ομάδα των ΗΠΑ είχε την εμπειρία και τον καταμερισμό του χρόνου στις 11 από τις 12 παίκτριες που χρησιμοποιήθηκαν, με την τερματοφύλακα Λίζα Άρμστρονγκ (και πολύ καλή μάλιστα) να παίζει και στα 32 λεπτά, ενώ εκμεταλλευόντουσαν εύκολα τον παίκτη παραπάνω, εν αντιθέσει με τις δικές μας, που το έκαναν μια φορά. Φυσικά μέτρησαν και κάποιες βιαστικές κι επιπόλαιες επιλογές μας στην επίθεση,τις οποίες εκμεταλλεύτηκαν στο 3ο και 4ο οκτάλεπτο, κι έτσι έφθασαν στο 12-8, ενώ το ημίχρονο ήταν 4-4 και το πρώτο οκτάλεπτο ήταν 2-1 υπέρ της Εθνικής μας.
Η εθνική μας είχε για πλοηγό στο διάστημα αυτό την πολύ καλή και σταθερή αρχηγό Αντιγόνη Ρουμπέση, η οποία έπαιξε 32 λεπτά όσα και η Έλενα Κούβδου, ενώ ακολούθησαν με 31.28 η Χριστίνα Τσουκαλά, η οποία βρήκε το χέρι της κι πέτυχε 3 γκολ, όσα και η Ρουμπέση, με την λήξη του ημιχρόνου, η Αλεξάνδρα Ασημάκη που έδωσε κι έφαγε ξύλο ως φουνταριστή επί 28.30 και η Αβραμίδου με την Φιλιώ Μανωλιουδάκη με 25 και 23.52 λεπτά αντίστοιχα. Λογικό ότι πήγαν να “σκάσουν” στο β’ μέρος, όταν πήραν, με τις συνεχείς αλλαγές, οι Αμερικανίδες τα πάνω τους και να υποταγούν στην ανωτερότητα της ομάδας τους, ενώ από τις μικρές έπαιξε περισσότερο η Ελευθερία Πλευρίτου (19 και κάτι), αλλά σίγουρα μπορούσαν να βοηθήσουν – περνώντας – περισσότερο χρόνο και η Βασιλική Διαμαντοπούλου, που έδειξε καλά στοιχεία με την Μαργαρίτα Πλευρίτου και την Χριστίνα Κότσια η την Μπενέκου, που μπήκαν (οι τρεις τελευταίες) μόλις για 2 λεπτά. Την ώρα που οι Αμερικανίδες είχαν μέσο όρο συμμετοχής τα 18 λεπτά, με κορυφαίες τις Στέφενς, Νιουσούλ και Ρουλόν, πέραν της Άμστρονγκ.
Διατηρούσαν οι Μπορελ (Ισπανια) και Κορυζινα (Πολωνία), με τον πρώτο να παίζει λίγο υπέρ των Ολυμπιονικών. Τα οκτάλεπτο: 1-2, 3-2, 4-2, 4-2.
ΗΠΑ (Κρικοριαν); Αρμστρονγκ, Σιλβερ, Φαταλ 1, Κλαρκ 1, Στεφενς 3, Μαθιουσον 2, Νιουσουλ 2,Ρουλον 2, Κλαρκ 1, Κραους, Ντρις, Κρεγκ, Σαιντεμαν. Δεν έπαιξε μόνον η 2 η τερματοφύλακας Τουμουλαι.
ΕΛΛΑΔΑ (Μορφεσης): Κούβδου, Τσουκαλά 3, Ψούνη, Αβραμίδου 2, Ασημάκη, Ρουμπέση 3, Μανωλιουδάκη, Ελ. Πλευρίτου, Β. Διαμαντοπούλου, Μπενέκου, Μαργ. Πλευρίτου, Κότσια. Δε χρησιμοποιήθηκε η νεαρή τερματοφύλακας Χρ. Διαμαντοπούλου.