Έχοντας αποδεχτεί την πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να συμμετάσχει στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα “ASPIRE”, o ΠΣΑΤ συμμετείχε στην πρώτη εκπαιδευτική ημερίδα που διοργάνωσε η ΓΓΑ στο ΟΑΚΑ, την Τρίτη (19/2). Το όνομα του συγκεκριμένου προγράμματος υποδηλώνει και τον βασικό στόχο του, καθώς προήλθε από τα αρχικά του Activity, Sport and Play for the inclusion of Refugees in Europe. Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, στην ομιλία του στην εκπαιδευτική ημερίδα της ΓΓΑ τόνισε πως ο Σύνδεσμος και οι αθλητικοί συντάκτες θα είναι αρωγοί στην προσπάθεια για ομαλή ένταξη των προσφύγων/μεταναστών στις χώρες υποδοχής, με «όχημα» τον αθλητισμό.
Ο πρόεδρος του ΠΣΑΤ, Γιάννης Θεοδωρακόπουλος, υπογράμμισε: «Κατ’ αρχάς θέλω να ευχαριστήσω τη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού που συμπεριέλαβε τον ΠΣΑΤ, που συμπεριέλαβε τους αθλητικούς συντάκτες, στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ASPIRE. Ένα πρόγραμμα που στόχο έχει τη συμμετοχή προσφύγων και μεταναστών σε αθλητικές δραστηριότητες και αθλητικές διοργανώσεις. Θέλω να σας διαβεβαιώσω πως εμείς ήδη δουλεύουμε για να φανούμε συνεπείς σε αυτό που νιώθουμε ότι έχουμε υποχρέωση. Να βοηθήσουμε δηλαδή ώστε με τον καλύτερο τρόπο να ενταχθούν οι μετανάστες/πρόσφυγες πιο γρήγορα στην κοινωνία μας.
Η δική μας δουλειά, αυτή των αθλητικών δημοσιογράφων, είναι με την τηλεοπτική κάμερα, με το ραδιοφωνικό μικρόφωνο, με την εφημερίδα και τις ιστοσελίδες που πια έχουν κυριαρχήσει στη ζωή μας να βοηθήσουμε στην προβολή της δουλειάς και των άλλων φορέων που ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού να συμμετέχουν στο πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης “ASPIRE”. Θέλουμε να βοηθήσουμε κι εμείς από την πλευρά μας για να πάνε τα πράγματα καλύτερα. Και πρέπει να πάνε τα πράγματα καλύτερα, γιατί αυτό το θέμα είναι ένα τεράστιο θέμα που εμείς εδώ στην Ελλάδα το ζούμε κάποια χρόνια. Νομίζω πως θα το ζούμε και στην Ευρώπη για πολλά χρόνια, καθώς οι κοινωνικό-πολιτικές συνθήκες γίνονται όλο και πιο δύσκολες.
Το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου μας, Ασπασία Βελονάκη, έχει αναλάβει την ευθύνη να είναι κοντά, να συνδράμει εκπροσωπώντας τον ΠΣΑΤ. Προτάσεις ήδη έχουμε καταθέσει αρκετές, συνεργαζόμαστε ήδη με όλους τους φορείς και νομίζω πως θα έχουμε όλο και καλύτερα αποτελέσματα».
Ο υφυπουργός Πολιτισμού και Αθλητισμού, Γιώργος Βασιλειάδης, μίλησε για τη σημασία του προγράμματος, αλλά και τις νομοθετικές πρωτοβουλίες που έχει λάβει η πολιτική ηγεσία προς αυτήν την κατεύθυνση. Συγκεκριμένα, έκανε γνωστό ότι στο νομοσχέδιο που αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στις αρμόδιες
Επιτροπές της Βουλής, υπάρχει διάταξη η οποία προβλέπει πλήρη δικαιώματα ένταξης στην αθλητική δραστηριότητα του ερασιτεχνικού αθλητισμού για όλους όσοι διαμένουν νόμιμα στην Ελλάδα με άδεια διαμονής σε ισχύ, ή είναι κάτοχοι βεβαίωσης κατάθεσης αίτησης για την άδεια διαμονής και κυρίως για πολίτες τρίτης χώρας ή ανιθαγενείς, που διαμένουν στη χώρα είτε ως δικαιούχοι διεθνούς προστασίας είτε ως αιτούντες διεθνή προστασία.
Εκτός από τον κ. Βασιλειάδη, χαιρετισμό απηύθηναν ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού Ιούλιος Συναδινός, ο γενικός γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Μιλτιάδης Κλάπας, η ειδική γραμματέας Επικοινωνιακής Διαχείρισης Κρίσεων Φωτεινή Παντιώρα, ο γενικός γραμματέας της Ελληνικής Ολυμπιακής Επιτροπής Μανώλης Κολυμπάδης, η εκπρόσωπος της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής και μέλος του Δ.Σ. Αναστασία Γκούφα, η εκπρόσωπος του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης Κλαούντια Σαμαρά και ο εκπρόσωπος της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες στην Ελλάδα Πέτρος Μάστακας.
Την ενημέρωση για το πρόγραμμα της Ημερίδας έκανε ο Προϊστάμενος Διεθνών Σχέσεων, Ευρωπαϊκών Πολιτικών, Ολυμπιακών Θεμάτων, Αθλητικής και Πολιτιστικής Προβολής ΓΓΑ, Διονύσης Καρακάσης. Την παρουσίαση του ASPIRE έκανε η Διευθύντρια του Προγράμματος Orsolya Tolinay, ενώ επίσημοι ομιλητές ήταν δύο εκ των συντακτών του Πρότυπου Εγχειριδίου Κατάρτισης, ο Richard Bailey από το Διεθνές Συμβούλιο Αθλητικής Επιστήμης και Φυσικής Αγωγής (ICCSPE) και η Lillemor Lindell από τη Σουηδική Αθλητική Συνομοσπονδία.
Την προσωπική του εμπειρία και πόσο τον βοήθησε ο αθλητισμός στην κοινωνική του ένταξη, κατέθεσε ο πρόσφυγας-αθλητής ξιφασκίας με αμαξίδιο Wisam από το Ιράκ ο οποίος ζει, εργάζεται και προπονείται στην Ελλάδα. Την προσωπική εμπειρία του κατέθεσε και ο ποδοσφαιριστής William Orega, ο οποίος έχει διατελέσει διεθνής με την εθνική της Ακτής Ελεφαντοστού, είναι οικονομικός μετανάστης στην Ελλάδα και αιτών πολιτικού ασύλου. Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας, όμως αν και προπονείται σε σύλλογο δεν μπορεί να βγάλει δελτίο αθλητή.
Έγιναν παρουσιάσεις δράσεων από εκπροσώπους αθλητικών Ομοσπονδιών και αναφέρθηκαν παραδείγματα καλών διεθνών πρακτικών, ενώ ακολούθησε συζήτηση και ανταλλαγή απόψεων με τους συμμετέχοντες.