ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 30ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΣΑΤ-ΕΑΚ-Οι Αθλητικοί Συντάκτες πρωτοστατούν στις αποκαλύψεις

ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΟ 30ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΠΣΑΤ-ΕΑΚ-Οι Αθλητικοί Συντάκτες πρωτοστατούν στις αποκαλύψεις

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Με απόλυτη επιτυχία ολοκληρώθηκαν σήμερα οι εργασίες του 30ου Διεθνούς Συνεδρίου Ελλήνων και Κυπρίων Αθλητικών Συντακτών με θέμα: «Η κρίση στο ποδόσφαιρο και ο ρόλος των ΜΜΕ», που διοργάνωσε ο ΠΣΑΤ στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου Αθηναίων. Οι Ελληνες Αθλητικοί Συντάκτες και ο ΠΣΑΤ, πρωτοπορούν και πρωτοστατούν στην προσπάθεια εξυγίανσης του ποδοσφαίρου μας, καθώς  παίρνουν πρωτοβουλίες που όπως τόνισε ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Νίκος Ανασόπουλος,   «διοργανώνοντας ένα συνέδριο με αυτό το θέμα απέδειξαν ότι βρίσκονται δέκα βήματα πιο μπροστά από όλους τους φορείς, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο εμπλέκονται στο ελληνικό ποδόσφαιρο».

Την παράσταση «έκλεψε», όπως ήταν φυσικό, ο δημοσιογράφος και ακαδημαϊκός, Declan Hill, που αποκάλυψε το τεράστιο σκάνδαλο με τους «στημένους» αγώνες και τη διαφθορά στον διεθνή αθλητικό, γεγονότα που περιγράφει γλαφυρά στο βιβλίο του «Τα στημένα», που κυκλοφορεί και στην Ελλάδα, από τις εκδόσεις «Πολύτροπον». Μάλιστα, ο ξένος ερευνητής υπέγραψε σε δεκάδες αντίτυπα του βιβλίου του στο φουαγιέ του Πνευματικού Κέντρου του Δήμου Αθηναίων.

Εκτός του κ. Hill, ομιλητές ήταν ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε., Γιάννης Σπανουδάκης, ο Γενικός Γραμματέας Αθλητισμού, Πάνος Μπιτσαξής, ο καθηγητής Αθλητικού Δικαίου, Ανδρέας Μαλάτος και οι δημοσιογράφοι, Ιάκωβος Κακουρής (ΕΑΚ), Κυριάκος Θωμαϊδης και Τάσος Αντωνίνης, ενώ χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Νίκος Ανασόπουλος, ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Στέλιος Γιαννακόπουλος και ο αντιπρόεδρος της AIPS, Κώστας Βερνίκος.

Ο εκλεκτός προσκεκλημένος του ΠΣΑΤ, καθήλωσε το πολυπληθές ακροατήριο και τους συνέδρους από την Ελλάδα και την Κύπρο, με την εξαιρετικά απλή, παραστατική, διδακτική και αποκαλυπτική ομιλία του, στο πλαίσιο της οποίας ανέφερε όλες τις «σκοτεινές» πλευρές του παράνομου στοιχηματισμού, το κέντρο του οποίου βρίσκεται στην Ασία, αλλά έχει εκπροσώπους, αντιπροσώπους και συνεργάτες σε όλες τις χώρες του κόσμου και φυσικά και στην Ελλάδα.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Hill, αναφέρθηκε στις επαφές, για περισσότερα από  4 χρόνια, που είχε και τον έφεραν αντιμέτωπο με την παράνομη βιομηχανία στοιχημάτων της Ασίας, που θεωρεί ως μέγεθος, πολύ πιο μεγάλη από την αντίστοιχη της Ευρώπης.

Αυτήν την 4ετία εξομολογήθηκε ότι είχε επαφή με περισσότερους από τους 200 εμπλεκόμενους, ανάμεσά τους επαγγελματίες τζογαδόρους, μέλη της μαφίας, «μυστικούς» αστυνομικούς, κορυφαίους διεθνείς ποδοσφαιριστές, παράγοντες, διαιτητές και ανθρώπους της Παγκόσμιας και Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Ποδοσφαίρου και τόνισε με έμφαση:  «Η διαφθορά υπήρχε από την Αρχαιότητα, αλλά αυτό που ζούμε το 2011 δεν έχει προϋπάρξει. Είναι πρωτοφανές, είναι μια νέα πρόκληση και αφορά στην αγορά του τζόγου, στην αγορά του στοιχήματος».  Χαρακτήρισε μερικούς από τους εμπλεκόμενους  ως νέους «Αλ Καπόνε», που διαχειρίζονται τα τεράστια ποσά που αφορούν στο τζόγο: «Υπάρχει  στοιχηματική εταιρία, που έχει εισπράξει 8 φορές τον ακαθάριστο τζίρο της Adidas και όλοι γνωρίζουμε το μέγεθος της δύναμης, της γνωστής αυτής εταιρείας αθλητικών ειδών» υπογράμμισε ο Καναδός και αναφέρθηκε με παραδείγματα, για το τι συνέβη στις χώρες  της Ασίας και  συγκεκριμένα στο Βιετνάμ και στην Ταϋλάνδη, με αποτέλεσμα να  κατηγορηθεί ο Πρωθυπουργός της τελευταίας, για διαφθορά και να εκδιωχθεί.

Δεν έμεινε όμως στα παραδείγματα, πρότεινε και λύσεις, που δεν είναι άλλες από τον σωστό συντονισμό των  αρμοδίων οργάνων: «Αυτά τα χρήματα που υπόσχεστε να δώσετε σε ποδοσφαιριστές, δημοσιογράφους, διαιτητές και άλλους, σας παρακαλώ δώστε τα. Οι περισσότεροι που εμπλέκονται δεν θέλουν να είναι διεφθαρμένοι, αναγκάζονται .  Αν σε αυτόν, που αναγκάζεται να υπογράψει για να παρανομήσει του πούμε ότι γίνεται σκλάβος, τότε σίγουρα θα το σκεφθεί πριν κάνει οτιδήποτε. Κανείς δεν θέλει να είναι σκλάβος».

Μια απλή πρόταση που έκανε επίσης, είναι ότι με 100 ευρώ το μήνα κάθε Ομοσπονδία ή διοργανώτρια αρχή θα μπορούσε να διαθέτει μια τηλεφωνική υπηρεσία στην οποία διαιτητές θα μπορούσαν να καταγγείλουν ανώνυμα το όνομα παράγοντα που προσπάθησε να τους δωροδοκήσει. Η υπηρεσία τηλεφωνικών καταγγελιών θα μπορούσε να συνεργαστεί με το ανάλογο αστυνομικό τμήμα, που θα έχει ήδη εμπλακεί, όπως συμβαίνει τα τελευταία χρόνια στις ΗΠΑ.

Κατά την ομιλία του, ο πρόεδρος της ΟΠΑΠ Α.Ε., Γιάννης Σπανουδάκης υπογράμμισε ότι η κάθαρση στο χώρο του ποδοσφαίρου δεν έχει ακόμη ολοκληρωθεί, ότι η ΟΠΑΠ Α.Ε. είναι σε διαρκή συνεργασία με τη δικαιοσύνη και παραδίδει ό,τι στοιχεία αφορούν τη στοιχηματική αγορά και πως ενδιαφέρεται για την αποκατάσταση της αξιοπιστίας του αθλήματος σε όλα τα επίπεδα.

Από την πλευρά του, ο ΓΓΑ. Πάνος Μπιτσαξής, αναφέρθηκε στην τριπλή  κρίση του ελληνικού  αθλητισμού, που έχει να κάνει με τη βία,  τα «στημένα παιχνίδια» και τον ευάλωτο παραγοντισμό, επισημαίνοντας τα βήματα προόδου που έγιναν τα  δύο χρόνια της παρουσίας του στη Γενική Γραμματεία Αθλητισμού.

Ο  Αντιπρόεδρος της ΕΠΟ, Νίκος Ανασόπουλος μίλησε για την υπόθεση των «στημένων», όπως αποκαλύφθηκαν τον περασμένο Ιούνιο, τονίζοντας την καθυστερημένη αντίδραση της Πολιτείας και εξαίροντας τον ρόλο των αθλητικών συντακτών που πρωτοστάτησαν στις αποκαλύψεις.

Ο πρόεδρος του ΠΣΑΠ, Στέλιος Γιαννακόπουλος, επισήμανε την κοινή πορεία που ακολουθούν  ποδοσφαιριστές και δημοσιογράφοι  και τον ρόλο, που έχουν και οι δύο στην καταπολέμηση του μεγάλου αυτού προβλήματος, που ακούει στο όνομα «στημένα»  και είναι άρρηκτα συνδεδεμένο  και με την οικονομική  κρίση που μαστίζει τη χώρα.

Ο  Ιάκωβος Κακουρής, δημοσιογράφος- μέλος της ΕΑΚ,  έκανε τη σύγκριση μεταξύ  Ελλάδας και Κύπρου, στις αντιδράσεις της Πολιτείας  όταν ξέσπασε και το αντίστοιχο  σκάνδαλο στην Κύπρο.  Ανέφερε χαρακτηριστικά «όταν στη Ελλάδα  παίζατε ΠΡΟΠΟ, εμείς στην Κύπρο στοιχηματίζαμε για το ημίχρονο, τελικό και over  ή under» και τάχθηκε υπέρ της κοινής καταπολέμησης  του φαινομένου αυτού που έχει ξεπεράσει τους πάντες.

Ο Κυριάκος Θωμαϊδης, που συνέβαλε στην αποκάλυψη των «στημένων» εξέφρασε τη λύπη του για την απουσία, από το Συνέδριο του επίσημου ποδοσφαιρικού κόσμου (ΕΠΟ, Superleague, Ενωση Β και Γ εθνικής κατηγορίας) και  υπογράμμισε ότι  το ελληνικό ποδόσφαιρο έχει τη «χρυσή» ευκαιρία να παραγάγει  έμψυχο υλικό,  παρά τις αντίξοες οικονομικές συνθήκες, που μπορεί όμως να δημιουργούν ευκαιρίες.  Το ποδόσφαιρο είναι το τελευταίο λαϊκό  και κοινωνικό κίνημα και θα πρέπει όλοι να το προστατεύσουμε, όχι αποκρύπτοντας, αλλά αποκαλύπτοντας.

Ο  Dr. του αθλητικού δικαίου, Ανδρέας Μαλάτος μίλησε για συνολική θεσμική θωράκιση  του αθλητισμού,  ο οποίος  ακολουθεί νόμους που ενάγονται το 1932 και υπόκεινται σε  κανονισμούς του ποδαριού.

Τέλος, ο Ταμίας του ΠΣΑΤ, Τάσος Αντωνίνης, αναφέρθηκε  αναλυτικά και ημερολογιακά σε  όλα τα γεγονότα, που ακολούθησαν τις καταγγελίες των «στημένων», καθώς ως διαπιστευμένος ρεπόρτερ, κάλυψε από την αρχή την υπόθεση. Επίσης, αναφέρθηκε και στις ανεξήγητες μετακινήσεις δικαστικών και εισαγγελικών λειτουργών, που είχαν εμπλακεί στην ανακριτική διαδικασία των «στημένων» αγώνων των ελληνικών πρωταθλημάτων.

*Δωρεάν φωτογραφικό υλικό μπορείτε να προμηθευτείτε από την ηλεκτρονική διεύθυνση www.studiokominis.com.

Περισσότερα άρθρα