Πρωτοπόροι του αθλητισμού και της αθλητικής δημοσιογραφίας!

Πρωτοπόροι του αθλητισμού και της αθλητικής δημοσιογραφίας!

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Share on pinterest

Του Γιάννη Μαμουζέλου

Γνωρίζετε μάλλον οι περισσότεροι ότι, αθλητισμός και αθλητική δημοσιογραφία συναντήθηκαν απ’ τα πρώτα τους βήματα και ακολούθησαν παράλληλη και διαδραστική πορεία!

Ίσως όμως δεν γνωρίζετε ότι άνθρωποι που υπήρξαν πρωτοπόροι του αθλητισμού και της φυσικής αγωγής στο «γύρισμα των αιώνων», απ’ τον 19ο στον 20ο , έγιναν και πρωτοπόροι στην έκδοση αθλητικών εντύπων και στην καθιέρωση της αθλητικής δημοσιογραφίας την ίδια εποχή!

Η έρευνα στο παρελθόν πάντα φέρνει στο προσκήνιο πολύ ενδιαφέροντα θέματα, που αποδεικνύουν το στενό και μακροχρόνιο δεσμό των δύο χώρων και την έφεση των ανθρώπων του αθλητισμού να τον προβάλλουν και διαδίδουν μέσα από τα ΜΜΕ!

Έτσι, βλέπουμε ότι το 1ο αθλητικό έντυπο στην Ελλάδα η «Ποδηλατική & Αθλητική Επιθεώρησις της Ανατολής» (1 Οκτωβρίου 1898) εκδόθηκε από τον Ποδηλατικό Σύλλογο Αθηνών, με πρωτοβουλία του Μιλτιάδη Νεγρεπόντη! (Νομικός & οικονομολόγος, πολιτικός και ένθερμος θιασώτης του αθλητισμού, μετείχε σε πολλά σωματεία, έγινε αντιπρόεδρος του ΣΕΓΑΣ και πρόεδρος της ΕΟΕ / 1873-1951).

Πρωτοπόροι του αθλητισμού και της αθλητικής δημοσιογραφίας!

Κύριος αρθρογράφος ήταν ο καθηγητής ΦΑ Ιωάννης Χρυσάφης, που θεωρείται ο θεμελιωτής της γυμναστικής & του αθλητισμού και ο άνθρωπος που –κατά ευρεία έννοια- εισήγαγε την αθλητική δημοσιογραφία στη νεότερη Ελλάδα!

Το 1901 ο πρώην αθλητής Παναγιώτης Σαββίδης εξέδωσε το «Αθλητικό Λεύκωμα», με συνοπτική ιστορία των σπορ, της γυμναστικής και ωραίες φωτογραφίες, με την ευκαιρία των Πανελλήνιων Αγώνων στίβου! Επίσης το 1906 έκανε ένα εντυπωσιακό «Λεύκωμα των εν Αθήναις Β΄ Ολυμπιακών Αγώνων»!

Ο Άγγελος Φέτσης (πρωταθλητής Ελλάδος στα 800μ & 1500μ. που αγωνίσθηκε στους ΟΑ του 1896) ήταν τον Ιανουάριο του 1909 ο εκδότης του περιοδικού «ΝΙΚΗ – Γυμναστική & Αθλητική Επιθεώρησις», που καταγράφεται ως το πρώτο αθλητικό περιοδικό της χώρας!

Σπουδαία μορφή του αθλητισμού, του πολιτισμού, της κοινωνίας ο Σμυρνιός Δημητρός Δάλλας (1867-1928), τραπεζικός το επάγγελμα, ασχολήθηκε με πάθος με την αθλητική δημοσιογραφία και μετά την καταστροφή καθιέρωσε αθλητική στήλη στη «Βραδυνή» και συνέβαλε στην έκδοση εντύπων! Το 1928 έγινε και ο εμπνευστής της «Ένωσης Αθλητικών Συντακτών», πρόγονο του ΠΣΑΤ…

Πρωτοπόροι του αθλητισμού και της αθλητικής δημοσιογραφίας!

Ο παλιός αθλητής και μετέπειτα σύμβουλος του ΣΕΓΑΣ Κων. Ρουμπέσης εξέδωσε την «Αθλητική Επιθεώρηση» (1923) ενώ ο συνάδελφός και μέλος της ολυμπιακής αποστολή στο Παρίσι (1924) Λεων. Πτέρης το μηνιαίο περιοδικό «Ο Ολυμπιονίκης του Αμαρουσίου» και την επόμενη διετία τις εφημερίδες «Ηχώ των Σπορ» και «Ζωή των Σπορ»!

Τέλος πολύ πριν το Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο ο  επίσης Σμυρνιός Δημητρός Καραμπάτης (1899-1964, πολυσύνθετος αθλητής, με 3 συμμετοχές στους ΟΑ στο στίβο και μνημειώδη πορεία ως αθλητής και παράγοντας του αθλητισμού) άρχισε να δραστηριοποιείται εκδοτικά και δημοσιογραφικά.

Το 1926 με την έκδοση της εβδομαδιαίας επιθεώρησης «Αθλητικός Κόσμος» (αργότερα συγχωνεύθηκε με τον «Αθλητισμό» και δημιουργήθηκε η «Αθλητική Εβδομάδα») το 1928 ως αρχισυντάκτης στην εφημερίδα «Η Αθλητική» και το 1929 στον ίδιο ρόλο στην «Αθλητική Ηχώ». [Άσχετη με την μεταπολεμική γνωστή ομότιτλη εφημερίδα του Αθανασίου Σέμπου (1909-1999) που ήταν κι αυτός ποδοσφαιριστής της Παναχαϊκής και πρώτος πρόεδρος της ΕΠΣ Πατρών, πριν στραφεί στην αθλητική δημοσιογραφία και στις εκδόσεις!]

Περισσότερα άρθρα